Tap Basi Ramon Mac-Nack

English

De heer Ramon Mac-Nack is een Oficieel Erkende Traditionele Winti Genezer, die is opgegroeid in Suriname. Hij is een geboren Winti genezer die sinds zijn jongere jaren actief werkzaam is als Winti genezer en leermeester (Basi). Hij heeft ongeveer 20 jaar in Nederland gewoond en gewerkt als traditioneel genezer. Vanaf 2002 is hij gevestigd in Suriname. Tap’ Basi Ramon Mac-Nack is, als traditioneel Winti genezer, het best te vergelijken met een generalistische geneesheer, die (in de curatieve fase) vanaf een diagnose, de algehele behandeling van een patiënt tot aan de genezing uitvoert.

Hij maakt gebruik van kennis, die is overgedragen van generatie op generatie. Het is eeuwenoude kennis om gebruik te kunnen maken van het groene kruid voor genezingsdoeleinden, zowel medicinaal als geestelijk. Maar het omvat ook de kennis om gebruik te maken van de menselijke geestkracht. Daarin is een traditioneel genezer aanvullend richting vele specialismen en specialisten, zoals psychiaters, huisartsen, internisten en apothekers. De wisselwerking met vakgenoten uit de meer conventionele medische wereld is altijd een verrijking voor alle betrokkenen gebleken.

De heer Ramon Mac-Nack is een van de betere traditionele genezer van Suriname. Sinds 2017 draagt Basi Ramon Mac-Nack de ere titel “Tap Basi”, wat “leermeester der leermeesters” betekent. Die ere titel heeft hij in Nederland gekregen vanwege zijn bekwaamheden en werken.

Presidentiële onderscheiding en het Winti Heilig Schrift

 

Voor zijn algehele verdiensten op het vlak van de traditionele, geestelijke genezing is de heer Ramon Mac-Nack presidentieel onderscheiden. Hij is in 2016 benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster.
Dat was mede naar aanleiding van een ‘vredesmissie’ naar Ghana en het schrijven van het Winti Heilig Schrift, de Kresekre Sumani, wat alomvattende sacrale wijsheid betekent.

Tap Basi Ramon Mac-Nack Officieel Erkend als Traditioneel Natuurgenezer

 

op 4 maart.2020werd Tap Basi Ramon Mac-Nack officieel erkend als traditioneel natuurgenezer door minister Elias van Volksgezondheid.

Mede vanwege zijn baanbrekend werk als du man (Winti geestelijke en traditionele geneesheer) binnen en buiten Suriname, is Tap Basi Ramon Mac-Nack op 4 maart 2020 officieel erkend door het Ministerie van Volksgezondheid als Traditionele Geneesheer.

Voor zijn ruim 35 jaren aan dienstbaarheid binnen zijn vakgebied, heeft hij een speciale oorkonde gekregen van de Minister.

 

Media aandacht

4 maart 2020, STVS De Straat aanwezig te Akata Kondre. Het Ministerie van Volksgezondheid had de media er op geattendeerd. De Minister was uitgenodigd voor een officieel bezoek aan het Tap Basi Ramon Mac-Nack Wenti Instituut Kunjhe Akata. De Minister had een verassing in petto voor Tap Basi Ramon: ter plekke werd hij officieel Erkend en kreeg hij daarbij ook nog een speciale oorkonde.

STVS de straat is elke maandag middag en vrijdag middag op de STVS te zien.

12 maart 2020, Tap Basi Ramon Mac-Nack uitgenodigd als gast in het actualiteiten programma Mmanteng Taki, Hij werd geïnterviewd over zijn officieel erkenning als Traditionele Genezer en ook over de speciale oorkonde die hij daarbij kreeg.

Mmanteng Taki is elke werkdag om 8 am te zien op de nationale televisie zender STVS, en te beluisteren op Radio SRS.

Een korte video biografie over Tap Basi Ramon Mac Nack.

 

Deze korte video biografie over het leven van Tap Basi Ramon Mac Nack werd in 2018 uit eigen initiatief vervaardigd door enkele leden van het Tap Basi Ramon Mac-Nack Wenti Instituut Kunjhe Akata. Zo komt u net iets meer over de Tap Basi te weten.  

Met dank aan leden van Akata: Kromopawiro C., Warnert S., Slijters M. en daarbij Andres Anches en Uprising Studio